Sažetak | Pojam organizacije višestruko je usmjeren, ali i višeznačajno definiran. Prvotno, u općenitom
smislu, riječ organizacija označava sustavnu povezanost elemenata u organizacijsku cjelinu,
dok s druge strane ista obuhvaća i ostvarivanje određenih ciljeva. U ovom vidu postoji i
organizacijska struktura. Ista podrazumijeva sastav i građu organizacije, to jest relativno je
trajno obilježje, odnosno obličje organizacije. Budući da je organizacija elemenata
organizacijske strukture generalno vrlo važna u ekonomiji, ali i svim oblicima ekonomskih
poslova i predstavlja jednu od središnjih tema u izučavanju same organizacije. Također, istu
čine sljedeći elementi: organizacija materijalnih čimbenika, organizacija ljudskog čimbenika,
organizacija raščlanjivanja, organizacija upravljanja i menadžmenta te naposljetku organizacija
vremenskog redoslijeda poslova. Naravno, za kvalitetu i napredak organizacije važan je
menadžer koji će svojim znanjima, sposobnostima i vještinama upravljati istom. On je osoba
koja je dužna usuglasiti sve prethodno navedene elemente. Organizacija se ljudskog čimbenika
prema nekim autorima smatra ključnim faktorom uspješnog, proaktivnog i suvremenog
poslovanja te se u ovome radu pridaje veliki značaj tom elementu jer autor ovog rada smatra
kako su ljudski potencijali vrlo bitni za uspješno poslovanje svakog poslovnog subjekta.
Dakako, kako bi se kreirala efikasna organizacijska struktura potrebno je točno odrediti misiju,
viziju i ciljeve jer jedino tada organizacija može funkcionirati u cijelosti. Mesna industrija
Ravlić, već dugi niz godina slovi kao vodeća mesna industrija na području Slavonije i Baranje
kojoj je imperativ kvaliteta mesnih proizvoda i mesnih prerađevina. Svrha je istraživanja ove
mesne industrije analizirati i prikazati kako su organizirani elementi organizacijske strukture
unutar ovog poduzeća te se kritički osvrnuti na funkcioniranje istih. |
Sažetak (engleski) | The concept of organization is multi-focused, but also multi-significant. Initially, in general
terms, the word organization means the systematic connection of elements into an
organizational unit, while on the other hand, it includes the achievement of certain objectives.
In this sense, there is an organizational structure. The same implies the organization's
composition and structure, i.e. it is a relatively permanent feature, i.e. the organization's form.
Since the organization of elements of the organizational structure is generally very important
in the economy, but also in all forms of economic activities, it represents one of the central
topics in the study of the organization itself. They are also made up of the following elements:
organization of material factors, organization of human factors, organization of disaggregation,
organization of management and management, and finally the organization of the timetable. Of
course, for the quality and progress of the organization most important is manager who will
manage the same knowledge, capabilities, and skills. He is the person responsible for
harmonizing all the above elements. According to some authors, the organization of human
factors is considered the key factor of successful, proactive, and contemporary business, and
this paper attaches great importance to this element because the author of this paper considers
human potentials to be very important for successful business operations of each business
entity. Of course, in order to create an efficient organizational structure, it is necessary to
precisely define the mission, vision, and goals, because only then can the organization function
fully. The meat industry Ravlic has been known for many years as the leading meat industry in
Slavonia and Baranja, to which the quality of meat products and meat products is imperative.
The purpose of the research of this meat industry is to analyze and show how organized
elements of the organizational structure within this company are and to take a critical look at
the functioning of these elements. |