Sažetak | Za završni rad odabrana je tema govedarstvo u Republici Hrvatskoj. Kroz rad će se navesti temeljne
karakteristike govedarstva. Kroz dijelove povijesti pokušat će se opisati nastanak ove
poljoprivredne grane. Goveda su kroz povijest značajno genetski napredovala te su stvorila
otpornost na razne klimatske uvjete, hranu i druge elemente bez kojih ne bi opstala. Tako su mnoge
pasmine goveda migrirale diljem Svijeta, zbog toga danas postoje mnoge različite pasmine goveda.
Temeljna svrha govedarstva je povećavanje proizvodnih mogućnosti goveda kako bi se ostvarili
što veći prihodi a isto tako ostvarili što manji troškovi. Pokušat će se objasniti na koji je način
moguće ostvariti takvu proizvodnju odnosno kako treba voditi brigu o govedima a pritom povećati
dobit, dakle objasnit će se mjerila uspješnosti. Procesi proizvodnje u današnjem govedarstvu
funkcioniraju na ubrzan način s ciljem maksimalnog iskorištavanja goveda, naravno tu se u pitanje
dovodi i etičnost poslovanja odnosno odnosi li se čovjek prema govedu na pravilan način. Navest
će se i objasniti neke od najpoznatijih pasmina u Hrvatskoj, te će se opisati njihove karakteristike.
Jedna od poznatih Hrvatskih pasmina je Istarsko govedo koje je karakteristično po svojim
dugačkim rogovima, ovo govedo je velika atrakcija za turiste te je zakonom zaštićena vrsta.
Objasnit će se prirodna obilježja goveda, odnosno na koji način goveda funkcioniraju, građa
goveda, kako funkcionira proces hranjenja kod goveda i slično. Kada je najbolje provoditi oplodnju
krava i na koje načine postići najbolju kvalitetu podmlatka. Opisat će se procesi proizvodnje mesa
i mlijeka te koje krave su najbolje u toj kategoriji. Holstein pasmina goveda je jedna od
najpoznatijih u Svijetu ali i u Hrvatskoj, prepoznata je kao najbolji proizvođač mlijeka na Svijetu.
Opisat će se glavni potencijali za Hrvatsko govedarstvo, te temeljne smjernice koje mogu
unaprijediti proizvodnju mlijeka i mesa u zemlji. Jedan od velikih problem današnjice je uvoz
inozemnih proizvoda koji na tržištu imaju jeftiniju cijenu od domaćih, na taj način ugrožava se
budućnost Hrvatskog govedarstva. Postavlja se pitanje na koji način se može povećati
konkurentnost domaćeg tržišta. |
Sažetak (engleski) | For the final work was selected the topic of cattle in Croatia. The paper will list the basic
characteristics of cattle breeding. Throughout parts of history, an attempt will be made to describe
the origin of this agricultural branch. Cattle have made significant genetic progress throughout
history and have created resistance to various climatic conditions, food, and other elements without
which they would not have survived. So many breeds of cattle have migrated around the world,
which is why there are many different breeds of cattle today. The basic purpose of cattle breeding
is to increase the production capacity of cattle to achieve the highest possible income and also to
achieve the lowest possible costs. They will try to explain how it is possible to achieve such
production, ie how to take care of cattle while increasing profits, so the benchmarks will be
explained. The production processes in today's cattle breeding function in an accelerated manner
to maximize the use of cattle, of course, this also calls into question the ethics of business, ie
whether man treats cattle in the right way. Some of the most famous breeds in Croatia will be
listed and explained, and their characteristics will be described. One of the famous Croatian breeds
is the Istrian cattle, which is characterized by its long horns, this cattle is a great attraction for
tourists and is a legally protected species. The natural characteristics of cattle will be explained, ie
how cattle function, the structure of cattle, how the feeding process in cattle works, and the like.
When is it best to inseminate cows and in what ways to achieve the best quality of the offspring?
The processes of meat and milk production will be described and which cows are the best in that
category. Holstein cattle breed is one of the most famous in the world but also in Croatia, it is
recognized as the best milk producer in the world. The main potentials for Croatian cattle breeding
will be described, as well as basic guidelines that can improve milk and meat production in the
country. One of the big problems of today is the import of foreign products that have a cheaper
price on the market than domestic ones, thus endangering the future of Croatian cattle breeding.
The question arises as to how the competitiveness of the domestic market can be increased. |